Botanisk: uw specialist in duurzame tuinplanten.

Botanisk is een plantenkwekerij gespecialiseerd in vaste planten, siergrassen, varens en kruiden voor de professionele markt. Wij richten ons naar groothandel, tuincentra en tuinaanleg. Particulieren verwijzen we door naar onze klanten, de plantencentra, waar je deskundig advies kan verwachten en zowel ter plaatse als online planten kan kopen.

We hebben meer dan 1500 cultivars voornamelijk in potmaat P9. Sinds enkele jaren hebben we een specifiek aanbod van inheemse en bij- en vlindervriendelijke planten. Door ons uitgebreide netwerk binnen de boomkwekerij zijn we in staat om het assortiment aan te vullen met cultivars van collega kwekers. Dit geeft ons de mogelijkheid om ons assortiment lange tijd beschikbaar te houden.

Contacteer ons

De transformatie van Jo Raemen naar Botanisk.

In 1998 werd de eenmanszaak van Jo Raemen omgevormd tot Vaste Plantenkwekerij Jo Raemen BV. Door de jaren heen teelde Jo zowel vaste planten, grassen, bolgewassen, waterplanten, bamboe, heesters, struiken, bomen en dit in diverse potmaten P9, P11, C1 tot C40. Zijn drive om kwaliteitsvolle planten op een competitieve wijze op de markt te zetten leidde op termijn tot een sterke focus op vaste planten in P9 voor de professionele klanten.

In 2015 nam Johan Stessens het bedrijf over. Hij bouwde verder op de jarenlange ervaring van Jo. Hij verbreedde het aanbod en versterkte het vaste team. Jo is nog steeds actief binnen de kwekerij.

In 2023 werd Vaste Plantenkwekerij Jo Raemen BV omgedoopt totBotanisk BV. Botanisk verwijst naar botanisch, plantkunde. Hiermee willen we eer betuigen aan de enorme plantenkennis van de oprichter van ons bedrijf, Jo Raemen.

Waar we voor staan:

Assortiment van Botanisk

Breed Assortiment

Inheemse cultivars van Botanisk

Inheemse CULTIVARS

Bijen en vlinder vriendelijk bij Botanisk

Bij- en vlindervriendelijke cultivars

Prijs Kwaliteits-verhouding bij Botanisk

UItstekende prijs kwaliteits-verhouding

Persoonlijke service van botanisk

PERSOONLIJKE SERVICE

Lange beschikbaarheid

Lange beschikbaarheid over het jaar

Onze visie en missie voor een groene toekomst.

Als plantenkwekerij willen we een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. We doen dit door duurzaam te ondernemen met respect voor mens en natuur. We geloven in de positieve interactie tussen beiden. De natuur draagt mee zorg voor het welzijn van de mens. Het is aan ons om ook mee zorg te dragen voor de natuur.

Samenwerken met mensen staat voor ons centraal. We willen dat onze medewerkers graag en goed bij ons kunnen werken. Verder zetten we in op langdurige relaties met leveranciers en klanten. Ook hechten we belang aan het samenwerken met collega-telers. Dit maakt het ondernemen boeiend. Tenslotte engageren we ons om de belangen van de boomkwekerijsector te verdedigen.

We willen maximaal bijdragen aan een biodiverse, groene en aangename leefomgeving. Onze planten worden kwalitatief geteeld, soortecht en goed doorworteld. We staan voor een goede prijs/kwaliteit verhouding. Ons groot aanbod van inheemse, klimaatrobuuste en bij- en vlindervriendelijke vaste planten en siergrassen bouwen we systematisch verder uit.

Werken bij Botanisk
Werken bij Botanisk

Het Botanisk-team, aangenaam.

We hebben een vast team van 9 medewerkers. Een ploeg van seizoensarbeiders en studenten helpen ons door de drukke periodes.

Johan

Johan is bedrijfsleider. Hij behoudt het overzicht over de diverse uitdagingen van het bedrijf.

Foto van Jo

Jo

Jo Raemen is adviseur voor de opkweek van stekken. Hij inspireert ons voor de uitbreiding van ons assortiment.

Erwin

Erwin is teeltmanager. Hij zorgt voor de opkweek van P9-planten op het bedrijf. Hij begeleidt de studenten tijdens hun stage.

Foto van Karel

Karel

Karel is meer dan 20 jaar in dienst als sales manager. Hij is verantwoordelijk voor inkoop en verkoop.

Foto van Veerle

Veerle

Veerle is administratief medewerkster. Zij ondersteunt het inkoop- en verkoopproces.

Foto van Maarten

Maarten

Maarten zorgt voor de nieuwe stekken.

Foto van Efrahim

Efrahim

Efrahim is meer dan 20 jaar onze meest ervaren plantenlader.

Foto van Andrzej

Andrzej

Andrzej is verantwoordelijk voor de oppotploeg.

Foto van Slawomir

Slawomir

Slawomir is logistiek verantwoordelijke voor de buitenteelt.

Onze kwekerij in cijfers.

3.5 ha

Oppervlakte

1550

Geteelde Cultivars

3.000.000

Aantal geteelde planten

De kracht van samenwerken.

Samenwerken met mensen staat voor ons centraal. We zetten in op langdurige relaties met leveranciers en klanten. Samenwerken met collega-telers maakt het ondernemen boeiend. Verder engageren we ons om de belangen van de boomkwekerijsector te verdedigen. Tenslotte werken we intensief samen met het tuinbouwonderwijs.

Collega plantentelers

Collega plantentelers

Perennial Power

Perennial Power

Boomtelersfederatie Noord-België

Boomtelersfederatie Noord-België

Onderwijs

Onderwijs

Collega Plantentelers

Collega plantentelers

We werken reeds lang samen met meerdere collega vaste plantentelers. Hierdoor is het mogelijk om ons aanbod voor een langere periode beschikbaar te houden. Verder promoten we onze regio, Belgisch Noord-Limburg, samen met boomtelers uit de streek. We hebben een complementair aanbod en liggen geografisch dicht bij elkaar. Dit maakt de regio Noord-Limburg interessant voor onze klanten. Jaarlijks organiseren we samen open dagen voor onze klanten en leveranciers.

Perennial Power

Perennial Power

Sinds 2022 is onze bedrijfsleider, Johan Stessens, bestuurder bij Perennial Power. Perennial Power is een stichting van stakeholders binnen de vaste plantensector, voornamelijk telers. Ze geloven in de kracht van gezamenlijke promotie om een positieve impact te hebben op het gebruik van vaste planten. Maandelijks worden er persberichten opgemaakt om de gebruikswaarde van vaste planten onder de aandacht te brengen. Deze worden uitgestuurd naar meer dan 5000 redacties van Europese en Noord-Amerikaanse tuinbladen en media.

Website Perennial Power

Boomtelersfederatie Noord-België

Boomtelersfederatie Noord-België

Sinds 2022 is onze bedrijfsleider, Johan Stessens, voorzitter van de Boomtelersfederatie Noord België. Deze federatie is onderdeel van het AVBS, de sierteelt en groenfederatie van Boerenbond. De Boomtelersfederatie Noord-België vertegenwoordigt zijn leden binnen de vakorganisatie. Verder bieden we boeiende bedrijfsbezoeken en praktische cursussen aan om de leden te inspireren.

Website Boomtelersfederatie Noord-België

Onderwijs

Onderwijs

We werken nauw samen met onderwijsinstellingen en hun studenten. Studenten komen op bedrijfsbezoek en komen als stagiair voor de eerste keer in contact met het werkveld. Meer en meer studenten verdienen een centje bij met een studentenjob op het bedrijf. We vinden het fijn om jongeren mee op weg te helpen in hun ontwikkeling. In het voorjaar van 2023 ontwierpen en maakten de studenten van het Biotechnicum Bocholt een prachtig bijenhotel voor de kwekerij.

Onze toewijding aan duurzaam ondernemen voor een groenere toekomst.

Als plantenkwekerij willen we een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. We doen dit door duurzaam te ondernemen met respect voor mens en natuur.

Water

Plantenversterking

Energie

Sociaal

Economisch

Hergebruik & Recyclage

Water

Water willen we maximaal recycleren. Sinds juli 2022 biedt een kelder onder het nieuwe bedrijfsgebouw de mogelijkheid om 750.000 liter water te stockeren. Het regenwater van serres en gebouwen alsook het drainwater van de containervelden wordt opgevangen. Dit vertaalt zich in een halvering van de totale grondwaterbehoefte van de kwekerij. Het overtollige water wordt afgeleid naar een infiltratiezone op het bedrijf.

Botanisk en water

Plantenversterking

Sinds enkele jaren helpen we de natuurlijke weerbaarheid van de planten te verhogen door middel van natuurlijke hulpstoffen. Dit laat ons toe om chemische producten enkel sporadisch in te zetten. Onze kwekerij heeft een enorme troef in zijn diversiteit aan soorten en cultivars. Nuttige insecten vinden hier zowel voedsel als schuilplaatsen. Hun aanwezigheid maakt het moeilijk voor schadelijke organismen om zich te vermeerderen.

Botanisk en plantenversterking

Energie

We streven naar een energieneutraal bedrijf. Van nature uit is de vaste plantenteelt energie-extensief. Planten overwinteren buiten of in koude serres. Enkel het jonge stekmateriaal wordt vorstvrij overwinterd. Het bedrijfsgebouw verwarmen we met aardwarmte. Zonnepanelen leveren elektriciteit voor de warmtepomp, de courante elektrische toestellen en de elektrische bedrijfsvoertuigen.

Botanisk en energie

Sociaal

We trachten een warm bedrijf te zijn voor de mensen die met ons werken. Ons team bestaat uit een mooie sociale mix van leeftijd en herkomst. Het telen van vaste planten is zeer arbeidsintensief. Dit biedt kansen voor mensen met een kwetsbaarder arbeidsprofiel.

Botanisk en sociaal

Economisch

Een goede prijs/kwaliteitverhouding van ons product is de basis van ons ondernemen. De essentie van langdurige handelsrelaties is dat beide partijen er beter van worden. De winst wordt geïnvesteerd in mensen, infrastructuur en innovatie.

Botanisk en economisch

Hergebruik & Recyclage

Klanten kunnen de gebruikte P9-potjes terugbrengen zodat we ze kunnen hergebruiken. Niet herbruikbaar plastiek en karton worden gescheiden opgehaald en gerecycleerd. Groenafval wordt verwerkt door de lokale akkerbouwer. In samenwerking met de potgrondleveranciers wordt er geëxperimenteerd met veenarmere substraten.

Botanisk en hergebruik & recyclage